Kaikki Kalevala-korut on aina tehty Suomessa. Tänä päivänä Kalevala-korut valmistuvat huippumodernilla tehtaallamme Helsingin Konalassa, yli 80 korualan ammattilaisen saumattomana yhteistyönä. Osoitukseksi siitä, että Kalevala Koru on aidosti suomalainen koruvalmistaja ja Kalevala-korut kotimaisia koruja, yrityksellemme on myönnetty Avainlippu-tunnus. Lue myös panostuksistamme vastuullisuuteen tästä.

Vaikka esimerkiksi tuotekehityksessämme ja korujen pinnoituksessa on käytössä uusin huipputeknologia, on korujen tekeminen edelleen pitkälti käsityötä – keskimäärin jokainen Kalevala-koru kulkee keskimäärin kymmenen käsiparin kautta matkalla aihiosta valmiiksi tuotteeksi. Tehtaallamme modernin teknologian uusimmat innovaatiot kohtaavat suomalaisen kultasepäntyön vuosisataiset perinteet. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka metallilevyn kappaleesta tai kourallisesta metallirakeita edes syntyy koru? Millaisia menetelmiä ja välineitä siihen tarvitaan, millaisia työvaiheita ja osaamista? Tutustu alla kahteen valmistusmenetelmäämme, valamiseen ja prässäämiseen. Saatat yllättyä, kuinka paljon yhden korun tekemisessä voi olla eri vaiheita!

Valaminen

Valimomme moderneja uuneja, valukoneita, pesureita ja vilkkuvia digitaalinäyttöjä katsellessa ei ensimmäisenä tule ajatelleeksi, että metallien valamisella on takanaan tuhansien vuosien historia. Vaikka tekniikka on kehittynyt, ei ikivanha perusperiaate ole muuttunut – valaminen on sulatetun metallin kaatamista muottiin, jossa se jäähtyessään jähmettyy muotin antamaan muotoon, meidän valimossamme korun muotoon. Suomessakin osattiin valaa taidokkaita koruja jo rautakaudella. Tätä todistavat paitsi korut, joiden kaltaisia ei ole löydetty muualta, myös arkeologisten kaivausten paljastamat muotit ja niiden katkelmat. Valtaosa koruistamme tehdään valamalla. Katso videolta vastaus, miten kumimuotti, vahapuu, metallilieriö ja kipsi liittyvät Timanttioksa-kultasormuksen valmistukseen ja miten muotoilijan luonnoksesta syntyy valmis, kestävä koru.

Prässääminen

Prässäämisessä korun muoto ja koristekuvio pakotetaan metallilevyyn teräsmuottien avulla. Menetelmä lienee monelle tuttu rahanlyönnistä. Tehtaamme prässisalissa on aitoa vanhan ajan konepajatunnelmaa: voiteluöljyn tuoksua, jykeviä koneita, joista vanhimmat ovat palvelleet jo yli puoli vuosisataa, sekä usein melkoinen pauke. Ja mikä jottei pauke kävisi, kyllähän siinä tanner tömisee, kun metallikappaleet jysähtävät toisiaan vasten tuhansien kilojen puristusvoimalla – ei ehkä äkkiseltään uskoisi, että koruista pienin ja siroinkin saattaa vaatia syntyäkseen raakaa voimaa. Esimerkiksi ikonisen Sydänsormuksen monivaiheinen matka alkaa prässisalista lyödyistä aihioista päättyen valmiiksi koruksi.