Journal

Kalevala-Training-Center-nauravat-opiskelijat-värikkäät-huivit

Kalevala Training Center naisyrittäjyyttä tukemassa

Home Street Homen perustaja Viola Wallenius kertoo Kalevala Training Centerin arjesta, sekä toiminnan vaikutuksista alueen naisyrittäjyyteen. Artikkeli antaa äänen myös Kalevala Training Centerin paikallisille tiimiläisille.

Kuuma aurinko, punertava maa, palmuja, meren suunnalta tuleva kostea henkäys, apinoita, ohi juoksevien lasten ääniä, moskeijan rukouskutsu ja kylän arki – tällaiseen aamuun herään Makongenissa. Olen toiminnut yhteisökehittämisen parissa pian kymmenen vuotta ja siitä ajasta puolet asunut Kenian rannikolla, pienessä Makongenin kylässä.

Perustimme vuonna 2014 yhdessä paikallisten ystävieni kanssa voittoa tavoittelemattoman järjestön, Home Street Homen. Toiminnan tarkoituksena on tukea heikommassa asemassa olevia lapsia ja nuoria koulutuksen, terveyden ja hyvinvoinnin aloilla. Pyöritämme useita projekteja, joiden kautta edistämme kestävää kehitystä.

Perustimme vuonna 2020, yhteistyössä Kalevala Korun kanssa Kalevala Training Center -koulutuskeskuksen nuorille naisille.

Koulutuskeskuksemme tarjoaa kolmea tutkintoon johtavaa koulutusohjelmaa: Tietojenkäsittelyn-, kampaamoalan- ja ompelijan koulutusohjelmat. Kaikki koulutukset ovat opiskelijoille ilmaisia. Opetuksen ja oppimateriaalien lisäksi opiskelijat saavat lämpimän lounaan koulupäivän aikana.

Koulutuskeskus on osa Home Street Homen toimintakeskusta, johon sisältyy lisäksi cp- ja kehitysvammaisille lapsille suunnattu päiväkoti, vastaanottoklinikka, lasten leikkikoulu ja kirjasto.

Kalevala Training Centerillä työskentelee joukko paikallisia oman alansa ammattilaisia. Naisten yrittäjyyden edistäminen on meille kaikille ensisijainen tavoite. Toimeentulolla nuoret naiset voivat taata paremman tulevaisuuden paitsi itselleen myös lapsilleen ja muille perheenjäsenilleen. Me näemme, että kenialaiset naisyrittäjät ovat kestävän talouskasvun vetureita ja edistävät kestävämpää tulevaisuutta.

Me näemme, että kenialaiset naisyrittäjät ovat kestävän talouskasvun vetureita ja edistävät kestävämpää tulevaisuutta.

Haaveet todeksi

Kalevala Training Centerin valmistuneista opiskelijoista 80 % jatkaa opintojaan, työllistyy tai perustaa oman yrityksen. Yhdistämällä koulutuksen sisältöön mentorointia, yrittäjyysoppia ja vertaistukea, käytännön tason taitojen opetteluun edistetämme opiskelijoiden valmiuksia edetä rohkeasti kohti yrittäjyyttä tai muunlaista työllistymistä.

Olemme järjestäneet yrittäjyysaiheisia koulutusviikkoja, joiden aikana pohditaan mm. kuinka ajatus muutetaan toiminnaksi ja kuinka haave omasta kampaamosta käy toteen. Opiskelijat pääsevät myös harjoittelemaan oman yritysideansa pitchaamista.

Kalevala Training Centerin valmistuneista opiskelijoista 80 % jatkaa opintojaan, työllistyy tai perustaa oman yrityksen.

Palo oppia ja tehdä itse

”Minulle itselleni on hyvin motivoivaa opettaa nuoria, jotka ovat valmiita hyödyntämään oppimaansa oman elämänsä parantamiseksi. Olen nähnyt opiskelijoidemme joukossa valtavaa paloa oppia ja tehdä itse. Se on palkitsevaa ja pitää työnteon mielekkäänä.”


Omar Said, KTCn Tietojenkäsittelyn vastuuopettaja

Maailmanpankin mukaan naisyrittäjyyttä on Afrikassa eniten koko maailmaan verrattuna. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa luku on korkein: yrittäjinä toimii 26 % naispuolisesta aikuisväestöstä. Globaalin etelän naisyrittäjät sijoittavat 90 % ansaitsemistaan tuloista takaisin omiin yhteisöihinsä. Voidaan siis sanoa, että naisyrittäjät ovat tehokkaita talouskasvun vetureita ja vaikuttavia ratkaisuita talouskasvun edistämiseen ja eriarvoisuuden poistamiseen Afrikan mantereella.

Kannustus luovuuteen ja innovatiivisuuteen

”Useampi valmistunut opiskelijani on perustanut oman kampaamo- tai kauneusalan yrityksen. Joukossa on perinteisiä parturikampaamoita, liikkuvia juhlakampausten tekijöitä, hiustenhoitotuotteiden myyjiä, sekä muita kauneudenalan palveluiden tuottajia.

Pyrimme kannustamaan nuoria olemaan luovia ja innovatiivisia uusia yritysideoita pohtiessaan. Monenlaisille palveluille ja tuotteille on kysyntää.”


Everline Agola, KTCn Kampaamoalan vastuuopettaja

Naislähtöisellä yrittäjyydellä on myös merkittäviä sosiaalisia- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Kun naisyrittäjät menestyvät, heistä tulee arvokkaita roolimalleja seuraavan sukupolven nuorille. Tämä motivoi yhä useampia naisia ryhtymään yrittäjiksi ja luo näin voimaantumisen kierteen, joka poistaa sukupuolten välisiä eroja, sekä edistää oikeudenmukaisuutta ja osallistavaa yhteiskuntaa. Yhä edelleen tytöt ja naiset ovat sukupuolensa vuoksi heikommassa asemassa, joten vahvoja naisroolimalleja kaivataan.

Tasavertaisena osana yhteiskuntaa

”Minulle opiskelu Kalevala Training Centerillä oli paitsi kasvattava, myös silmiä avaava kokemus. Olen itse kasvanut kyläyhteisössä, jossa naisilla on yhä miehiin verrattuna heikompi asema. Nyt pienen tyttäreni äitinä haluan tehdä töitä sen eteen, että hän saa kasvaa sukupuolestaan riippumatta tasavertaisena osana yhteiskuntaa. ”


Mwanasha Ali, KTCn Alumni verkoston johtaja

"Te kuulette minusta vielä."

Minulle itselleni kokemus Kalevala Training Centerin arjesta ja opiskelijoiden kehityksen seuraamisesta on ollut voimaannuttava. On upeaa nähdä kuinka yksittäinen nuori kasvaa koulutuksen aikana ja löytää oman polkunsa, jota seurata.

Kalevala Training Center on välietappi, joka avaa ovia ja mahdollisuuksia uuteen. On valtava ilo päästä näkemään se onnistumisen riemu, itsevarmuus ja päämäärätietoisuus opiskelijoiden kasvoilta koulutuksen edetessä.

Eräs valmistunut opiskelijamme totesi valmistujaisjuhlista lähtiessään, että ”te kuulette minusta vielä”. – Emmekä epäilleet hetkeäkään ettemmekö kuulisi. Saamme ylpeinä seurata, mihin kaikkialle opiskelijamme päätyvätkää. Aina aika ajoin törmään meiltä valmistuneeseen nuoreen tämän uudella työpaikalla tai huomaan mainoksen uudesta kampaamosta tai ompelimosta. Ne hetket ovat muistutuksia siitä, miksi tätä tehdään.

Artikkelin kirjoittaja: Viola Wallenius, Makongen, Kenia