Tieto ja taito ovat ne valta ja voima, joilla muutetaan maailmaa, mutta monin paikoin tyttöjen ja naisten mahdollisuudet päästä niistä osallisiksi ovat edelleen rajalliset, tai niitä ei ole lainkaan. Kalevala Korun rahoituksella on keväällä 2020 perustettu Kalevala Training Center -hanke, joka avaa nuorille naisille tien ammattiin ja itsenäiseen toimeentuloon pienessä Makongenin kylässä Keniassa, kaukana päiväntasaajan toisella puolen. Kalevala Training Center -toimintaa johtaa Keniassa nuori suomalaisnainen Viola Wallenius. Hanke on luonteva Kalevala Korulle, jonka alku ja syy olla olemassa juontaa juurensa hyväntekeväisyysajatuksesta ja erityisesti naisten ja lasten tukemisesta.

Keväällä 2014 abiturientti Viola Wallenius lähti vapaaehtoistyöhön Keniaan. Kahden kuukauden päästä Wallenius palasi Suomeen, mutta sydän jäi Afrikkaan. Hän luki jutun suomalaisnaisesta, joka oli perustanut lastenkodin Nepaliin ja mietti, voisiko itse tehdä saman. Hankkeen toteuttamiseksi Wallenius perusti vielä samana syksynä Home Street Home -yhdistyksen, joka nyt jatkaa myös Kalevala Training Centerin myötä naisten ja tyttöjen koulutuksen tukemista yhä laajemmin.

Kuvassa Viola, Mwanaisha, Esther, Fatuma, Hidaya, Elize ja Amina Kalevala Training Centerin edessä.

Tavoitteena kouluttaa vuosittain 190 naista

Kevään 2020 aikana Makongenin kylään Kenian itärannikolla on rakennettu 60 paikallisen artesaanin, rakennusmiehen ja erikoisosaajan voimin Kalevala Training Center, koulutuskeskus tytöille ja nuorille naisille. Koulutuskeskus tarjoaa kolme koulutusohjelmaa teiniäideille, köyhistä perheistä tuleville, koulusta pudonneille tai koulua koskaan aloittamattomille sekä muutoin heikoimmassa asemassa oleville kouluttamattomille 16-25 -vuotiaille tytöille ja naisille. Koulutusohjelmat ovat kestoltaan kahdesta kuukaudesta puoleen vuoteen, ja ne ovat osa Kenian valtion koulutusjärjestelmää. Kurssien päätteeksi opiskelijat suorittavat kansallisen päättökokeen, jonka jälkeen he saavat virallisen todistuksen osaamisestaan. Ensimmäiset opiskelijat kampaaja-, ompelija- ja tietojenkäsittelykurssilla aloittivat opintonsa kesällä 2020, ja koulutuskeskuksen tavoitteena on kouluttaa vuosittain 190 nuorta. Kalevala Training Centerin rakennus sekä toiminnan käynnistäminen on mahdollistettu kokonaan Kalevala Korun rahoituksen turvin. Ensimmäisenä toimintavuonna tavoitteena on että 95 nuorta valmistuu ammattiin.

Tällä sivulla sekä Instagramissa (katso "KTC"-niminen kohta profiilista löytyvistä kohokohdista) ja Facebookissa voit seurata Kalevala Training Centerin arkea ja edistysaskelia – nähdä, kuinka suomalainen koru tuottaa tänä päivänä paitsi iloa ja hyvää mieltä kantajalleen, myös konkreettista hyvää tuhansien kilometrien päässä pienessä kenialaiskylässä.

Kuvassa keväällä 2021 vastavalmistuneet Sakina, Tamima, Mwanasha, Amina, Mwanamvua, Hidaya, Mwanasha, Amina, Mwanarusi, Mwanasiti ja Mariam.

Kalevala Training Centerin ensimmäinen vuosi

Keväällä 2020 käynnistetty Kalevala Training Center -hanke on hyvässä vauhdissa. Maaliskuun 2021 loppuun mennessä 62 opiskelijaa on valmistunut koulutuskeskuksesta ja ensimmäinen kokonainen lukuvuosi on nyt aluillaan. Videolta näet tunnelmia ja tuloksia pilottivuoden varrelta.

Seuraa Kalevala Training Centerin kuulumisia blogissamme

Viola Wallenius kirjoittaa nyt blogissamme ensimmäistä kertaa – tervetuloa upoutumaan keväällä käynnissä olleeseen rakennusvaiheeseen.

Kalevala Training Centerin koulutusohjelmat lähtivät pyörimään syksyllä ja ensimmäiset opiskelijat valmistuivat marraskuussa. Viola Wallenius kirjoittaa valmistujaispäivän tunnelmista blogissamme.

Projektin kvartaaliraportit

Alla olevien kvartaaliraporttien kautta voit tutustua tarkemmin Kalevala Training Centerin toimintaan ja aikaansaannoksiin. Seuraamme aktiivisesti koulutuskeskuksen toiminnan kehittymistä ja tuloksellisuutta mm. valmistuvien ja työllistyvien opiskelijoiden lukumäärän kautta.

Raportti 1.4.-30.6.2020

Raportti 1.7.-30.9.2020

Raportti 1.10.-31.12.2020

Raportti 1.1.-31.3.2021

Raportti 1.4.-30.6.2021

Raportti 1.7.-30.9.2021

Raportti 1.10.-31.12.2021

Raportti 1.1.-31.3.2022

Raportti 1.4.-31.6.2022

Raportti 1.7.-30.9.2022

Raportti 1.10.-31.12.2022

Raportti 1.1.-31.3.2023

Keskuksen muraalin maalaus

Kalevala Training Center koulutuskeskuksen päärakennuksen ulkoseinän muraali toteutettiin yhteistyössä paikallisen nuoren taitelijan Juma Hamisin ja Home Street Homen tiimiläisten kanssa. Muraalin kolme osiota kuvastavat tyttöjen ja naisten välistä yhteistyötä, yhdessä tekemisen riemua, heikommassa asemassa olevien tukemista, sekä kiipeämistä askel kerrallaan kohti tavoitteita. Muraalin maalaaminen kesti yli viikon - seuraa muraalin etenemistä timelapse-toteutuksena alla olevalta videolta.