Tälle sivulle olemme keränneet ohjeet, joiden avulla tunnistat onko vanha korusi Kalevalan tai Lapponian mallistoa. Leimat sen kertovat, ja usein paljon muutakin. Tavalliselle korujen käyttäjälle ei välttämättä ole ensisilmäyksellä selvää, onko vanha koru Kalevalan tai Lapponian mallistoa vai kenties jotain aivan muuta – aina se ei ole heti selvää asiantuntijallekaan. Kalevala- ja Lapponia-koruille tunnusomaisia elementtejä, koristeaiheita ja struktuureita voi löytää myös muiden valmistajien koruista, ja kummankin tuotemerkin koruja on vuosikymmenien saatossa myös jäljitelty, jopa kopioitu.
Korujen tunnistus
Onko koruni Kalevalaa tai Lapponiaa?
Kun oman korun alkuperä askarruttaa, ensimmäiseksi kannattaa etsiä korusta leimat. Leimat ovat usein hyvin pienet, ja esimerkiksi pienissä korvanapeissa leimat on voitu lyödä korun tappiin, joten hyvä suurennuslasi tulee tarpeeseen leimoja tutkiessa. Kaikki Kalevala- ja Lapponia-korut on aina varustettu nimileimalla. Kaikkein vanhimmissa, ennen vuotta 1942 valmistetuissa Kalevala Koru -tuotteissa leimana oli suorakulmion sisällä oleva yksi iso K-kirjain, jonka alla on sahalaitakuvio. Vuodesta 1942 alkaen Kalevala Korut on varustettu edelleen käytössä olevalla leimalla, KK ympyrän sisällä.
Vanhoissa Kalevala Koruissa on usein yrityksen oman nimileiman lisäksi myös korun valmistaneen alihankkijan oma leima, esimerkiksi HGL (Holger Lindström) tai HK (Heikki Kaksonen). Lapponian nimileima on kolmisakarainen kruunu, jolle kirjaimet L ja J (Lapponia Jewelry) muodostavat suorakulmion muotoisen kehyksen. Tämä leima löytyy kaikista Lapponian kulta-, hopea- ja platinakoruista. 1970-luvulla ja uustuotantona 2010-luvun alussa valmistetuissa ns. Tulipronssi-koruissa on nimileiman sijaan teksti LAPPONIA.
Kalevala Korun pronssileimoissa voi nimileiman lisäksi olla teksti MADE IN FINLAND, mutta muita merkintöjä ei pronssikoruissa yleensä ole. Jalometallikoruissa on nimileiman lisäksi aina vähintään pitoisuusleima (3), jonka muoto kertoo mistä jalometallista on kyse, ja leiman numerot kyseisen jalometallin osuuden metalliseoksen painosta promilleina. Hopeakoruissa pitoisuusleima on suorakaide, kultakoruissa ovaali ja platinakoruissa ”salmiakki”. Lapponian hopeakoruissa ja Kalevala Korun 1960-luvun loppupuolelta lähtien valmistetuissa hopeakoruissa pitoisuus on 925. Vanhemmissa Kalevala Korun hopeakoruissa mahdollisia pitoisuuksia ovat 916, 830 ja 813. Kultakorujen pitoisuudet ovat sekä Lapponian että Kalevala Korun tuotteissa joko 585 (14 karaatin kulta) tai 750 (18 karaatin kulta). Samaa korumallia on voitu valmistaa kummastakin seoksesta. Platinakorujen pitoisuus on 950.
Jalometallikoruihin on usein lyöty myös valmistusajankohdan osoittava vuosileima. Vuosileimassa (4) on kehyksen sisällä tikkukirjain ja numero, esimerkiksi M7. Kehyksen muoto on sama kuin pitoisuusleiman. Oheisesta vuosileima-avaimesta näet, mitä vuotta kirjain-numeroyhdistelmä tarkoittaa.
Muita mahdollisia leimoja tai merkintöjä jalometallikoruissa ovat suomalainen tarkastusleima (1, kruunu sydämen muotoisella pohjalla, jossa näkyy aaltomaisia kuvia), kansainvälinen tarkastusleima (Common Control Mark, CCM-leima), paikkakuntaleima, LAPPONIA sekä muotoilijan signeeraus. Timanttikoruihin on usein kaiverrettu timanttien yhteispaino karaatteina eli gramman viidesosina, esimerkiksi 0,12.
Vuosilukutaulukko
Kalevala Pidetty
Kalevala Pidetty on uusi second hand -palvelumme, jossa voit vaihtaa Kalevala-korusi Kalevala-lahjakortiksi vaivattomasti, nopeasti ja turvallisesti. Kalevala Pidetty -palvelun avulla annat käytetyille koruillesi uuden elämän. Yhdelle tarpeeton voi olla toiselle kaivattu aarre. Voit tuoda meille sekä mallistossa olevia, että jo mallistosta poistuneita hopeisia ja pronssisia Kalevala-koruja. Huollamme korut, jonka jälkeen ne ovat ostettavissa myymälöistämme sekä verkkokaupasta.
Tuotearkisto
Kalevala Korun vanhojen korujen kuvasto tarjoaa aikamatkan menneiden vuosien koru-ihanteisiin ja eri vuosikymmenten korutyyleihin. Vanhojen korujen kuvasto ei sisällä kaikkia Kalevalan malleja, mutta sieltä löydät esimerkkejä koruista aina 1940-luvulta alkaen.
Kuvasto toimii hyvänä apuvälineenä korujen tunnistamisessa: omistamasi vanhan Kalevala-korun voit löytää kuvastosta helposti selkeiden valokuvien avulla. Koruja voi selailla myös kolmen eri hakukriteerin kautta: tuoteryhmä, suunnittelija tai vuosikymmen.
Mikäli et löydä kuvastosta koruasi, voit lähettää meille tunnistuspyynnön sähköpostitse osoitteeseen info @ kalevala.fi. Liitä tiedusteluusi kuva/kuvia korusta, ja yritä saada kuva myös korun mahdollisista leimoista. Pyrimme vastaamaan tiedusteluusi viikon sisällä. Huomioithan, ettemme valitettavasti voi antaa vanhoille koruille hinta-arvioita. Hinta-arvioasioissa neuvomme kääntymään vanhoihin koruihin erikoistuneiden osto- ja myyntiliikkeiden tai huutokauppakamarien puoleen. Voit lähettää tunnistuspyynnön myös Lapponian koruista.