Vinkit kihla- ja vihkisormuksen valintaan

Syksyllä 2022 uudistimme kultasormusmallistomme ja se sai nimekseen Kalevala Love. Ikonisten klassikoiden rinnalle toimme täysin uusia, timantillisia ja timantittomia sormusmalleja, joiden ajaton muotoilu yhdistyy ikiaikaisiin symboleihin ja tarinoihin. Kalevala Korulla on pitkät perinteet kihla- ja vihkisormusten valmistamisessa. Museomalleihin perustuvia kultasormuksia on ollut mallistossamme 1950-luvulta lähtien.

Kalevala-Love-Filigraani-sormukset-valkokultaa-timantilla-ja-ilman

Kukin tyylillään

Kihla- ja vihkisormukset tunnetaan rakkauden ja liiton symboleina ympäri maailman, mutta niiden käytössä on kulttuurikohtaisia eroja. Suomessa kihla- ja vihkisormuksen paikaksi on vakiintunut vasemman käden nimetön.

Perinteisesti kihlautumisen merkiksi kumpikin osapuoli on kantanut sormessaan samanlaista kihlasormusta, yleensä kivetöntä ja varsin yksinkertaista. Kun avioliitto on solmittu, nainen on saanut kihlasormuksensa rinnalle vihkisormuksen, usein timantein koristellun.

Nykyään jokainen pariskunta voi vapaasti tehdä itsensä näköiset valinnat – kihlasormusten ei tarvitse olla keskenään samanlaiset, vihkisormusta voi käyttää molemmat, eikä mikään estä suorittamasta romanttista kosintaa Hollywood-elokuvien tyyliin säkenöivällä timanttisormuksella.

Satsaa laatuun ja ajattomuuteen

Koska kihlaus on lupaus yhteisestä huomisesta ja avioliitto lupauksen lunastus, on tärkeää, että kihla- ja vihkisormus sointuvat hyvin yhteen, kestävät päivittäisessä käytössä ja miellyttävät silmää vielä vuosikymmenienkin päästä.

Kalevala Love -sormusten suunnittelun lähtökohtana on muotoilun ajattomuus ja niiden keskinäinen yhdisteltävyys. Sormusten tulee sopia saumattomasti yhteen toistensa kanssa – tämä on huomioitu muotoilussa - ja esimerkiksi sormusten runkojen leveyden, paksuuden ja profiilin sekä timantti-istutusten suunnittelussa.

Suomalaista käsityötä, 100 % kierrätyskultaa ja korkealuokkaisia timantteja

Kuten kaikki Kalevala-korut, myös Kalevala Love -kultasormukset tehdään omalla tehtaallamme Helsingissä, kokeneiden kultaseppiemme taitavissa käsissä.

Käytämme sormusten valmistamiseen ainoastaan kierrätettyä kultaa ja erittäin korkealaatuisia timantteja, jotka hankimme pitkäaikaiselta, luotettavalta yhteistyökumppaniltamme. Useimmat timanteistamme ovat lähes värittömiä, sisältävät vain hyvin vähäisiä sulkeumia, ja ovat hionnaltaan erinomaisia.

Timanteilla on vertaansa vailla oleva kyky taittaa valoa, mikä selittää timanttien satumaisen välkkeen kaikissa sateenkaaren väreissä – aivan kuin timantin sisällä palaisi tuli. Kokenut timantinhioja osaa työstää raakatimanttia niin, että valmis hiottu timantti taittaa valoa parhaalla mahdollisella tavalla. Säkenöidäkseen kauniisti timantin on myös oltava puhdas.

Timanttisormuksen rungossa on timantti-istutusten kohdalla reiät, joihin kertyvä lika estää valoa taittumasta ja voi saada timantit näyttämään sameilta ja elottomilta. Pesu lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella korjaa tilanteen, ja kasvimaata kuokkiessa tai pullataikinaa vaivatessa sormukset on aina syytä riisua pois.

Mustissa timanteissa on ruusuhionta, safiireissa briljanttihionta.

Laboratoriotimantteja,
mustia timantteja, pinkkejä safiireja

Louhituille värittömille timanteille tarjoamme myös laboratoriotimanttivaihtoehdon. Laboratoriotimantit on nimensä mukaisesti luotu keinotekoisesti laboratorio-olosuhteissa. Kemialliselta koostumukseltaan tai optisilta ominaisuuksiltaan ne eivät eroa millään tavoin luonnossa syntyneistä, syvältä maan uumenista louhituista timanteista. Laboratoriotimanteilla on myös sama laatuluokitus kuin luonnontimanteilla. Laboratoriotimanttimme valmistetaan Euroopassa. Laboratoriotimanttivaihtoehto on saatavissa kaikkiin Kalevala Love -timanttisormuksiin.

Värittömien timanttien lisäksi Kalevala Love -malliston Valittu-sormukset ovat saatavissa myös mustilla timanteilla ja intensiivisen vaaleanpunaisilla safiireilla. Mustissa timanteissa on ruusuhionta, safiireissa briljanttihionta.

Tiedätkö mistä karaatti kertoo?

On karaatteja ja on karaatteja

Valmistamme kultasormuksemme 14 karaatin kullasta. Kultaraaka-aine on 100 % kierrätettyä. Timanttien koko vaihtelee 0,02 karaatista 0,25 karaattiin. Kullasta puhuttaessa karaatti on pitoisuusmitta.

Kultakoruja ei koskaan valmisteta puhtaasta kullasta, koska kulta on siihen aivan liian pehmeää. Seosmetalleilla hopealla ja kuparilla – tai valkokullan tapauksessa hopealla ja palladiumilla – kultaseoksesta saadaan kovempi, ja niillä voidaan myös vaikuttaa seoksen väriin. Karaateilla ilmaistaan puhtaan kullan osuus metalliseoksen painosta. Karaatti tarkoittaa 24-osaa, eli 14 karaatin kultaseos sisältää puhdasta kultaa 14/24. Kultapitoisuus leimataan sormuksiin promilleina: 14 karaatin leima on 585.

Entä timanttien karaatit? Jalokivien yhteydessä karaatti onkin painomitta. Yksi karaatti on 0,2 grammaa eli 200 milligrammaa. Sana karaatti on peräisin kreikan ja arabian johanneksenleipäpuun siementä merkitsevistä sanoista. Muinaisina aikoina jalokiviä punnittaessa vaa’an punnuksina käytettiin johanneksenleipäpuun siemeniä, joiden uskottiin olevan aina täsmälleen samanpainoisia. Todellisuudessa niiden paino vaihtelee siinä missä kaikkien muidenkin siemenien, mutta niitä tarkoittava sana on vakiintunut painomitan kansainväliseksi nimeksi.

Artikkelin kirjoittaja: Ville Jokela