Vastuullisuus

Vastuullisuus on vahvana strategiamme ytimessä ja yrityksemme liiketoimintaa kehitetään kestävästi.

Ilmastokriisi ja luontokato asettavat tulevina vuosina muutospaineita yrityksille ja yhteiskunnalle. Liiketoimintaa ja tuotteiden kuluttamista täytyy kehittää kestävämpään suuntaan mahdollistaen ihmisten ja taloudellisen hyvinvoinnin rinnalla myös ympäristön hyvinvoinnin.

Alt-teksti tähän

Kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Tavoitteemme ja toimenpiteet, joihin keskitymme.

  1. Kehitämme edelleen Kalevala Pidetty -palvelua, jotta se kattaa vuonna 2030 25 % Kalevalan omien kanavien volyymista.

  2. Laskemme hiilijalanjälkemme vuonna 2024 ja laadimme päästövähennyssuunnitelman kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035.

  3. Parannamme pronssin kierrätysasteen läpinäkyvyyttä.

  4. Tutkimme mahdollisuutta korvata Kalevala-korujen varastoinnissa käytetyn öljypohjaisen muovin fossiilittomalla materiaalilla.

  5. Jatkamme Kalevala Training Centerin operatiivisen toiminnan sekä muiden mahdollisten kohteiden rahoittamista. Tavoitteemme on, että tukemamme kohteet saavuttavat pidemmällä tähtäimellä omavaraisuuden.  

Vastuullisuuskatsaus

Kalevala-Pidetty-Vaskikäärme-nauhat-ja-hopeiset-sormukset

Kalevala Pidetty on lunastanut paikkansa secondhand-markkinalla

Pilotoimme tammikuussa 2022 Kalevala Pidetty -palvelun tehtaamme yhteydessä toimivassa Kalevala Outletissa. Käytettyjen ja huollettujen Kalevala-korujen suosio yllätti ja avasimme Pidetty-palvelun marraskuussa myös Kalevala.fi-verkkokauppaamme. Toukokuussa 2023 laajensimme Pidettyä Lapponian käytettyihin designkoruihin.

Pidetystä on tullut nopeasti asiakkaittemme ja myös henkilöstömme suosikki. Kalevala Pidetty -secondhand-palvelu täytti vuoden marraskuussa 2023. Olemme myyneet ensimmäisen vuoden aikana yhteensä 6 164 alkuperäiseen loistoonsa kunnostamaamme Kalevala Pidetty -korua. Asiakkaamme ovat ostaneet 17 käytettyä Kalevala Pidetty -korua vuoden jokaisena päivänä. Korujemme tarina jatkuu secondhand-koruina.

Haluamme tehdä vähemmän täysin uusia koruja, ja panostaa olemassa olevien korujen elinkaaren pidentämiseen

Kalevala Pidetty on osa Kalevala Korun vastuullisuutta ja siirtymistä kohti kiertotaloutta. Visioimme, että vuonna 2030 käytetyt Kalevala Pidetty -korut kattavat jo 25 % omien Kalevala-myymälöiden ja -verkkokaupan volyymistä.

Käytettyjen Kalevala-korujen sisäänosto ja huoltaminen muuttavat myös oman tehtaamme toiminnan painopisteitä: Haluamme tehdä vähemmän täysin uusia koruja, ja panostaa olemassa olevien korujen elinkaaren pidentämiseen.

Tämä on mahdollista, koska valmistamme ja huollamme kaikki Kalevala-korut omalla tehtaallamme Helsingissä. Myös huoltopalvelumme tunnetaan korkeasta laadustaan.

Tutustu Kalevala-huoltopalveluun.

Uusiutuvat, innovatiiviset biomateriaalit

Teemme jatkuvaa tuotekehitystä ja etsimme uusia, kestäviä ratkaisuja, materiaaleja ja menetelmiä. Tällä hetkellä testaamme biopohjaisten materiaalien potentiaalia.

Nolla-korusarja tuo suomalaisen Brightplus-yrityksen uusiutuvat, innovatiiviset biomateriaalit Kalevala-koruihin. Nolla-korusarjan inspiraatio, värit sekä valmistusmateriaalit tulevat suoraan luonnosta.

Biomateriaali valmistetaan kasviperäisistä lähteistä, kuten hampusta, sokeriruo’osta ja palkokasveista. Koruissa käytetty uusi biomateriaali on Suomessa kehitetty muovin kaltainen, uusiutuva raaka-aine, joka ei jätä elinkaarensa päässä ympäristöön haitallista, pitkäikäistä mikromuovia.

Myös värit tulevat luonnosta: musta väri noesta, sininen morsinko-kasvista ja vihreä metallioksidista. Korujen hopeaosat ovat 100-prosenttisesti kierrätettyä.

Lue lisää Nollasta ja uusiutuvasta biomateriaalista Kalevala Journal -artikkelista.

Metallien kierrätysaste entistä korkeammaksi

Kalevala-koruissa käytetään kolmea päämateriaalia: kultaa, hopeaa ja pronssia. Näiden metallien kierrätysaste on meillä korkea; kullassa täydet 100 % ja hopeassa yli 99 %. Enää muutamat yksittäiset hopeakorujen osat ovat kierrätysasteeltaan alle 100 % ja tavoitteenamme on 100 % kierrätysaste niissäkin lähivuosina.

Pronssi on läpinäkyvyydeltään meille haastavampi, koska se on metalliseos ja valmistetaan eri sekoitusasteilla mm. kuparista, sinkistä ja tinasta. Näiden aineiden materiaalivirrat ovat maailmalla valtavat ja on haastavaa määritellä kierrätysastetta niille. Työ jatkuu ja tavoitteenamme on saada myös pronssin kierrätysastetta nostettua.

Korujen valmistuksessa kierrätettyjen jalometallien käyttämisen lisäksi keräämme valmistuksessa syntyvän jalometallijätteen tarkasti talteen. Kaikki jalometallijäte kierrätetään ja puhdistetaan uusiokäyttöön – jopa hiontavaiheessa syntyvä metallipöly.

Tutustu vastuulliseen valmistukseen ja materiaaleihin.

Timanteilla on väliä

Kalevala Love -mallistomme sormukset kirkkailla timanteilla on saatavilla myös laboratoriotimanteilla. Vuoteen 2030 mennessä visioimme luopuvamme uusien louhittujen kivien käytöstä.

Laboratoriossa kasvatettuja timantteja pidetään yleisesti eettisinä ja ekologisina vaihtoehtoina louhituille timanteille. Tähän vaikuttaa mm. louhittujen timanttien kaivostoiminnan vaikutukset ympäristöön ja paikallisyhteisöihin. Laboratoriotimanttien kasvatus vaatii vastaavasti energiaa. Käyttämämme laboratoriotimantit valmistetaan Euroopassa.

Käsintehty tarkoittaa meillä todellakin käsin tehtyä. Kaikki Kalevala-korut valmistetaan kotimaisena käsityönä omalla tehtaallamme Helsingissä.

Moderni ja vastuullinen korutehdas

Kalevala Korun tehdas Helsingissä on yksi Euroopan moderneimmista. Käytössämme on energiaa säästävät led-valot ja käyttämämme sähkö on tuulivoimalla sekä tehtaamme katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla tuotettua.

Olemme uudistaneet prosessivesien käsittelyjärjestelmän tekniikan ja siirtyneet uudenaikaiseen vakuumitislaukseen. Tehtaallamme on huippumoderni laitteisto, joka erottaa erittäin tarkasti ja energiatehokkaasti kemikaalit ja metallit koruvalmistuksen eri vaiheissa syntyvistä prosessivesistä. Osan puhdistetusta vedestä laskemme viemäriverkostoon ja osan kierrätämme takaisin tuotantoprosesseihin. Pidämme viemäriverkoston puhtaana ja pienennämme tehtaamme vedenkulutusta.

Lue lisää vastuullisesta valmistuksestamme.

Vastuullisesti Suomessa käsintehty: meille on arvovalinta valmistaa Kalevala-korut Suomessa, ja ylläpitää suomalaista kultasepäntaitoa ja koruvalmistuksen perinnettä. Näin on toimittu jo 86 vuoden ajan ja tulemme toimimaan edelleen.

Vastuu suomalaisesta koruvalmistuksesta

Suomen suurimpana korualan yrityksenä ja kultaseppien työllistäjänä meillä on keskeinen rooli ja vastuu suomalaisen kultasepänalan perinteiden vaalijana ja kehittäjänä. Pitämällä Kalevala-korujen valmistuksen kotimaassa varmistamme alan työpaikkojen ja osaamisen säilymisen jatkossakin Suomessa.

Jokainen Kalevala-koru kulkee keskimäärin 10 käsiparin kautta ennen kuin koru on sinulla asiakkaana. Jos kiinnostuit korujen valmistuksesta, käy lukemassa miten korut syntyvät suomalaisena käsityönä Helsingissä

Kalevala-koru merkitsee yhdenvertaisuutta, kestäviä arvoja ja hyvän tekemistä. Tavoitteenamme on käyttää tuloksesta 1/3 hyvään ja henkilöstölle.

Kalevala-Training-Centerin-iloiset-opiskelijat-värikkäissä-huiveissaan

Kalevala Training Centeristä on valmistunut kolmen vuoden aikana yhteensä 398 nuorta naista ammattiin.

Jatkamme neljättä vuotta yhteistyötä Home Street Home -yhdistyksen kanssa, joka vastaa Kalevala Training Centerin toiminnasta Makongenissa Keniassa. Koulutuskeskus on kokonaan Kalevala Korun rahoittama.

Kalevala Training Centeristä on valmistunut kolmen vuoden aikana yhteensä 398 nuorta naista ammattiin. Valmistuneista 80 % on saanut työpaikan, perustanut yrityksen tai jatkaa opintojaan.

Lue lisää Kalevala Training Centerin arjesta, sekä toiminnan vaikutuksista alueen naisyrittäjyyteen.

Keväällä 2022 aloitimme yhteistyön vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen Rusetti ry:n kanssa ja tuellamme perustettiin Suomeen ensimmäinen vammaisettytöt.fi-media vammaisilta tytöiltä vammaisille tytöille.

Lue lisää Kalevala x Vammaisettytöt.fi -yhteistyöstä ja tavoitteistamme.

Kolme tärkeää puheenvuoroa vähemmistön oikeuksista. Lue Kalevala Journalista.

Kiinnostuitko? Tervetuloa tehdaskierrokselle.

Kalevalan tehdaskierroksella pääset tutustumaan vastuulliseen koruvalmistukseen ja kestävään muotoiluun. Näet miten metallit taipuvat tekijöidensä tahtoon ja miten muotoilijoiden suunnitelmista syntyy Kalevala-koruja.

Samalla kuulet Kalevala Korun historiasta ja nykypäivästä suomalaisen korumuotoilun uranuurtajana ja rohkeana uudistajana sekä hyväntekijänä.