Kalevala Koru jakaa yhteistyössä omistajajärjestönsä Kalevalaisten Naisten Liiton kanssa apurahoja suomalaisen kulttuurin edistämiseen oman kulttuurisäätiönsä kautta. Säätiö voi myöntää apurahoja yksityisille henkilöille tai yhteisölle kulttuuriperintöä edistäviin hankkeisiin.

Lisätietoja Kulttuurisäätiön toiminnasta saa Kalevala Korun Kulttuurisäätiön sihteeriltä Tuula Kuokkaselta, Kalevala Koru Oy, s-posti tuula.kuokkanen @ kalevala.fi.

Apurahat 2021

Julkaistu 26.2.2021

Kalevala Korun Kulttuurisäätiö jakaa noin 180.000 euroa apurahoina suomalaisen kulttuurin, taiteen ja muotoilun tukemiseksi 

Kalevala Koru Oy:n ja Kalevalaisten Naisten Liiton perustama Kalevala Korun Kulttuurisäätiö tukee vuonna 2021 muotoilun alan tutkimusta kestävän kehityksen näkökulmasta, taiteilija Marita Liulian Suomi-Japani taideprojektia sekä Minna Canthin kotitalon kunnostamista. Kulttuurisäätiö jakaa lähes 180.000 euroa apurahoina ja lahjoituksina seuraavasti:  

164.000 euroa lahjoituksena nelivuotiseen väitöskirjatutkimukseen Aalto-yliopiston muotoilun alalla. Työn aihe käsittelee kestävän kehityksen ja tulevaisuuden muotoilun kysymyksiä. Tarkempi rajaus vahvistuu kevään 2021 aikana.

10.000 euron apuraha taiteilija-ohjaaja Marita Liulian Kaukokaipuu-nimiselle Suomi-Japani taideprojektille. Taiteilija-ohjaaja Marita Liulian Kaukokaipuu-taideprojekti on valokuvista ja tarinoista koostuva näyttely, joka tullaan esittämään sekä Suomessa että Japanissa. Liulian kiinnostuksen kohteena ovat myyttiset hahmot ja heidän tarinansa, erityisesti suomalaisen ja japanilaisen mytologian naishahmot ja –jumaluudet.

5.000 euron lahjoitus Kuopiossa sijaitsevan Minna Canthin kotitalo Kanttilan kunnostamiseksi. Kanttilaa kunnostetaan kulttuurin, taiteen ja tieteen kohtaamispaikaksi.    

Apurahat 2020

Kalevala Korun Kulttuurisäätiö jakaa lisää apurahoja tukemaan taiteilijoita
 

Vuonna 1994 perustetun Kalevala Korun Kulttuurisäätiön tarkoituksena on suomalaisen kulttuurin tukeminen ja edistäminen. Kalevalaisten Naisten Liiton ja Kalevala Koru Oy:n yhteinen säätiö jakaavuosittain apurahoja tai tunnustuspalkintoja yksityisille henkilöille ja yhteisöille, jotka toiminnallaan edistävät suomalaista kulttuuria. Tänä vuonna palkittiin käsityötieteen alan vastavalmistuneita opiskelijoita.

Koronaepidemian poikkeuksellisen tilanteen seurauksena Kulttuurisäätiö päätti jakaa lisää apurahaa, jonka tarkoituksena on helpottaa taiteilijoiden taloudellista ahdinkoa. Ansiomenetyksen lisäksi valintakriteereinä oli aktiivinen ja innovatiivinen toiminta uudessa digitaalisessa ympäristössä osoituksena optimismista ja selviytymiskyvystä. Keskeisenä pidettiin myös suomalaisen kulttuuriperinnön uudistamista.

Ylimääräisen apurahan saavat Nukketeatteri Sytkyt, tanssija, koreografi Riina Hosio, kansanmuusikko Minna Hokka, näyttelijä Cécile Orblin, kirjailijat Helena Sinervo ja Vilja-Tuulia Huotarinen, popyhtye Maustetytöt ja trubaduuriyhtye Kalevauva.

Kalevala Korun Kulttuurisäätiö tukee vuonna 2020 käsityön tutkimustyötä 13 000 eurolla

Kalevala Korun ja Kalevalaisten Naisten Liiton yhteinen kulttuurisäätiö jakaa vuosittain apurahoja suomalaisen kulttuurin tukemiseen ja edistämiseen. Kalevala Korun Kulttuurisäätiö on perustettu vuonna 1994.

Tänä vuonna Kalevala Korun Kulttuurisäätiö tukee kolmella apurahalla käsityön tutkimusta. Käsitöiden tekemisellä on pitkät perinteet, ne ovat yleismaailmallisia ja usein naisten tekemiä. Vaikka käsityön merkitys on vuosisatojen aikana muuttunut, ovat käsityöt pysyneet mukana eri sukupolvien elämässä löytäen aina uusia tulkintoja. Apurahan saajien valinnassa säätiö on halunnut myös huomioida monikulttuurisuuden.

Apurahan saajat 2020:

Anna Rauhala, Neulonnan taito. Väitöskirja 2019.

Shikoh Shiraiwa, jatko-opiskelija, tutkimuksen otsikko: “Ideology of Heritage, Museum, Cultural Politics, and Construction of National Identity in Finland and Japan.”

Ama Essel, pro gradu -tutkielman aiheena on suomalainen ryijy.