Vinkkejä oikean koon valintaan

Vinkkejä oikean kokoisen sormuksen valintaan

Ajaton muotoilu yhdistettynä taidokkaaseen käsityöhön saa sormuksen kestämään aikaa ja käyttöä. Varaa sormuksen sovittamiseen riittävästi aikaa, jotta löydät juuri sinulle sopivan sormuksen ja sopivan koon.

Miten valitsen oikean sormuskoon?

Kihla- ja vihkisormuksen koko kannattaa valita huolellisesti. Sormuksia kannattaa sovittaa keskellä päivää normaalissa huonelämpötilassa. Koska sormen koko vaihtelee vuorokaudenajan ja sään mukaan, sormus voi välillä tuntua hieman väljältä tai puristavalta, mutta säännöllisessä käytössä sormi ajan myötä mukautuu sormukseen. 

Kalevalan sormuskoot tarkoittavat sormuksen sisähalkaisijaa millimetreinä. Toinen yleisesti käytössä oleva sormuskokojärjestelmä perustuu sormuksen sisäkehän pituuteen (ympärysmitta). Muuntotaulukosta näet miten koot suhtautuvat toisiinsa. 

Jos haluat samankokoisen sormuksen kuin jo ennestään omistat, voit mitata sormuksen sisähalkaisijan. Saat tarkimman mittaustuloksen työntömitalla, mutta jos työntömittaa ei ole saatavilla, saat sormuksen koon selville tarpeeksi tarkasti myös viivoittimella. Huomaa kuitenkin, että jos sormus on vanha, se ei välttämättä ole enää täysin pyöreä ja mittaustulos saattaa vääristyä. 

Pieneksi tai suureksi jäänyt sormus voidaan muokata sopivaksi omassa Kalevala-huoltopalvelussamme.

Vinkkejä oikean kokoisen kaulakorun valintaan

Kaulakorun kaulalle asettumiseen vaikuttavat monet tekijät: henkilön pituus ja koko, kaulan ympärysmitta, hartioiden muoto, solisluut, rintavuus. Monien kaulakorujemme pituutta voi säätää, ja kaulakoruihin ja riipuksiin on saatavissa myös erillisiä jatkopaloja.

Kaulakorun pituutta voit testata kotona esimerkiksi leikkaamalla narusta haluamasi korun pituisen pätkän, jota sovittamalla näet kuinka pituus asettuu kaulallesi. Ota huomioon, että helaosan koko ja paino vaikuttavat ketjun asettumiseen. 

Miten valitsen rannekorun koon?

Verkkokaupassamme jäykkärunkoisten rannekorujen koot tarkoittavat korun sisähalkaisijaa senttimetreissä. Soikean rannekorun koko 6.0 esimerkiksi on yhtä kuin soikion pisin, päästä päähän -mitta, tässä tapauksessa siis 6 senttimetriä. 

Sopivan koon saat mittaamalla oman ranteesi leveyden ja vertaamalla sitä annettuun korun mittaan. Paras mittaväline on työntömitta, mutta viivoittimellakin pärjää. Korun halkaisijan tulee olla jonkin verran ranteen leveyttä suurempi, jotta koru ei purista rannetta käden liikkuessa. Voit myös mitata jo ennestään sopivan rannekorun koon työntömitan tai viivoittimen avulla.

Ranneketjujen ja ketjumaisten rannekorujen koot on ilmoitettu pituutena senttimetreissä. Koru on mitattu suorana ja pituuteen sisältyy myös lukko. Jos sinulla on ennestään sopivan mittainen ranneketju, aseta se pöydälle suoraksi ja mittaa lukkoineen. Malliketjun puuttuessa voit käyttää nauhaa tai paperisuikaletta, jonka kierrät ranteen ympäri ja merkitset siihen sopivalta tuntuvan kohdan. Mittaa lopuksi merkinnän osoittama pituus. Voit myös mitata ranteesi ympärysmitan mittanauhalla ja lisätä siihen pari senttiä. Oikean kokoinen rannekoru ei ole tiiviisti kiinni iholla, vaan ranteen ja korun väliin jää hiukan tilaa.

Monissa ketjumaisissa rannekoruissamme on useita kohtia, joihin lukon voi kiinnittää ja tällä tavoin säätää korun pituuden juuri omaan ranteeseen sopivaksi.