Koska sormuksiemme rungot eivät ole säädettäviä, sormuksen koon valintaan kannattaa uhrata hiukan vaivaa ja aikaa. Sormen koko nimittäin vaihtelee jopa saman päivän aikana. Heti aamulla ja taas illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla. Keskellä päivää ja viileällä ilmalla sormenympärys taas on pienempi. Kaikkein parasta on sovittaa kokoa keskellä päivää normaalissa huonelämpötilassa. Koska sormen koko vaihtelee vuorokaudenajan ja sään mukaan, sormus voi välillä tuntua hieman väljältä tai puristavalta, mutta säännöllisessä käytössä sormi ajan myötä mukautuu sormukseen.
Kalevalan sormuskoot tarkoittavat sormuksen sisähalkaisijaa millimetreinä. Toinen yleisesti käytössä oleva sormuskokojärjestelmä perustuu sormuksen sisäkehän pituuteen (ympärysmitta). Muuntotaulukosta näet miten koot suhtautuvat toisiinsa. Maailmalla on käytössä myös monia muita sormuskokostandardeja. Jos tiedät esimerkiksi pohjoisamerikkalaisen standardin mukaisen sormuskokosi, internetistä löytyy muuntotaulukoita, joista näet mitä halkaisijakokoa se vastaa.
Kultasepäliikkeissä on sormusmittarenkaat, joiden avulla voit sovittaa oman sormuskokosi. Kotioloissa oikeaa kokoa voit hakea leikkaamalla taipuisasta pahvista suikaleen, kiertämällä sen sormen ympäri ja merkitsemällä kynällä kohdan, jossa rengas tuntuu sopivalta. Oikaistusta renkaasta saat mittaamalla sormuksen sisäkehän pituuden ja sen perusteella muuntotaulukosta halkaisijan. Yritä pitää pahvirengas pyöreänä sormen ympärillä, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin oikeaa sormusta. Myös sormuksen leveys vaikuttaa kokovalintaan. Rungoltaan leveä sormus vaatii yleensä puoli numeroa suuremman koon kuin kapea.
Jos haluat samankokoisen sormuksen kuin jo ennestään omistat, saat tarkimman mittaustuloksen työntömitalla. Jos työntömittaa ei ole, saat kyllä sormuksen koon selville tarpeeksi tarkasti myös viivoittimella. Huomaa kuitenkin, että jos sormus on vanha, se ei välttämättä ole enää täysin pyöreä ja mittaustulos saattaa hieman vääristyä.
Muistathan myös, että ajan saatossa pieneksi tai suureksi jäänyt sormus voidaan yleensä muokata sopivaksi korjaustyönä omassa huoltopalvelussamme.