Journal

Rohkeus nähdä, halu tehdä

Kirsi Paakkari, Kalevala Korun toimitusjohtaja, kertoo kuinka yritys on kovista ajoista huolimatta toteuttanut kasvun edellyttämiä toimenpiteitä, vahvistanut asemaansa kiertotalouden edelläkävijänä ja saavuttanut hienoja tuloksia hyvän tekemisen hankkeissa.

Viime vuosien aikana lähes kaikki aiemmin itsestään selvänä pidetyt asiat ja etuoikeudet, kuten edullinen ja riittävä sähkönsaanti ja terveydenhoitoon pääsy, on kyseenalaistettu. Kuluttajat sinnittelevät hintojen korotusten ja nousseiden korkojen kanssa. Yritykset kilpailevat raadollisesti heikkenevästä kulutuskysynnästä. Tässä maailmassa me kuitenkin elämme ja tästä meidän on raivattava tiemme eteenpäin, vaikka se tuntuisi kuinka mahdottomalta. 

Toimitusjohtajana minulla on erityisen suuri rooli ja vastuu tehdä tässä sumuisessa tilanteessa mahdollisimman oikeita ratkaisuja, jotka varmistavat yrityksemme tulevaisuuden ja työpaikkojemme säilymisen.

Kun aloitin helmikuussa 2019, pääsin tutustumaan kunnolla yrityksen historiaan ja tunsin valtavaa ylpeyttä, millaisen yrityksen johtoon minut oli valittu ja millainen tehtävä minulle oli annettu. Ei pelkästään kannattavan kasvun luominen, vaan Elsa Heporaudan perinnön ja ikonisen Kalevala brändin edelleen jatkojalostaminen ja sen siirtäminen seuraaville sukupolville entistä loistavampana. 

Elsa Heporaudan vuonna 1937 perustaman yrityksen arvopohja, sosiaalinen vastuunkanto ja suomalainen käsityötaito, ei ole himmennyt lainkaan, vaan on entistä ajankohtaisempi tänään.

Elsa, ensimmäinen toimitusjohtaja Aino-Mari Mecklin, sekä sitä seuraavat toimitusjohtajat ovat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kehittäneet ja innovoineet onnistuen ja välillä epäonnistuen, Kalevala-brändin, jonka tänään lähes kaikki suomalaiset tuntevat.

Helpolla tämä saavutus ei ole tullut, sillä myös aiemmat toimitusjohtajat ovat joutuneet luovimaan kovissa aallokoissa mm. sodan ja laman keskellä, mutta aina löytäneet väylän ulos ahdingosta. Kalevala Korun toimitusjohtajat ovat alusta asti olleet naisia, jotka ovat omana aikanaan toimineet esikuvina ja tien raivaajina naisten oikeudesta toimia liike-elämässä miesten kanssa tasavertaisina.   

Olen saanut oman osani haastavista ajoista, sillä pandemia, Ukrainan sota ja Gazan sota ovat pakottaneet jatkuvasti sopeutumaan ennalta arvaamattomiin tilanteisiin ja muuttamaan lennosta suunnitelmia. Vaikka kova kasvutavoitteemme on siirtynyt vuosi vuodelta kauemmaksi, olemme rohkeasti ja systemaattisesti toteuttaneet kasvun edellyttämiä toimenpiteitä ja saavuttaneet hienoja onnistumisia, joita voidaan pitää välietappeina kohti merkittävää kasvua. 

Kalevala Pidetty

Yhtenä esimerkkinä sopeutumisesta ja nopeasta reagoinnista on marraskuussa 2022 lanseerattu Kalevala Pidetty -secondhand-konseptimme.

Pidetty on noussut nopeasti oleelliseksi osaksi kiertotalouskonseptiamme ja kasvustrategiaamme. Osa vastuullista liiketoimintaamme onkin, että emme keskity ainoastaan uusien korujen tekemiseen vaan panostamme myös olemassa olevien korujen elinkaaren pidentämiseen. Meillä on korkeasta laadustaan tunnettu oma huoltopalvelu ja huollamme kaikki käytetyt korut ennen kuin tuomme ne myyntiin Pidettyinä.

Tavoitteenamme on, että v. 2030 25 % omien myymälöidemme ja verkkokauppamme volyymista tulee Kalevala Pidetystä.

Koulutuksen kautta opiskelijat pystyvät itse rakentamaan kestävää hyvinvointia ja muuttamaan maailmaa.

Kalevala-Training-Centerin-iloiset-opiskelijat-värikkäissä-huiveissaan

Hyvän tekeminen DNA:ssa

Kalevala Korun ydin on perustamisesta asti ollut heikoimmassa asemassa olevien ja erityisesti naisten ja tyttöjen tukeminen, ja sitä työtä olemme jatkaneet ylpeänä.

Vuonna 2020 tuellamme rakennettiin Keniaan Kalevala Training Center, josta on kolmen vuoden aikana valmistunut 398 nuorta naista ammattiin. Heistä 80 % on perustanut yrityksen, löytänyt työpaikan tai jatkanut opiskelua. Koulutuksen kautta opiskelijat pystyvät itse rakentamaan kestävää hyvinvointia ja muuttamaan maailmaa.

Vuonna 2022 tuellamme Rusetti ry rakensi vammaisettytöt.fi verkkosivuston, joka on vammaisten tyttöjen oma media — sivustolla vammaiset tytöt tuottavat itse sisältöä vammaisille. Yhteistyömme tavoitteena on tehdä vammaiset näkyviksi.

Tarinamme ja tekomme ovat edelleen ajankohtaisia

Meidän tarinamme ja tekomme ovat edelleen erittäin ajankohtaisia. Sen osoittavat niin Iranin rohkeat mielenosoitukset naisten etujen puolustamiseksi kuin toista ääripäätä edustava EU:n kiintiödirektiivi naisten osuuden kasvattamiseksi pörssiyritysten ja suurten yritysten johdossa.

Verkostojen ja yhteisöjen voima, ovat ne sitten yhteisen asian puolesta taistelevia joukkoja, ystäviä, koulukavereita tai työhön liittyviä verkostoja, ei ole kadonnut vuosikymmenten aikana mihinkään.

Rohkeus nähdä ja halu tehdä asioita uudella tavalla

Kun aloin kirjoittamaan blogia, pohdin, kenelle kohdistan sanani. Kirjoitan juuri sinulle – olitpa sitten asiakkaamme ja korunkantaja, työntekijämme ja ylpeä kotimaisesta käsityöstä, jälleenmyyjä ja yhteistyökumppanimme – yhteisten arvojen jakaja. Kirjoitan myös sinulle, joka et ole vielä löytänyt meitä, mutta jonka sydän sykkii vastuullisuudelle ja hyväntekemiselle kauneudesta tinkimättä. Kirjoitan ihmisille, joita yhdistää rohkeus nähdä ja halu tehdä asioita uudella tavalla.

Artikkelin kirjoittaja: Kirsi Paakkari

Kurkista Kalevalan maailmaan

Kalevala-korut ovat ajatonta muotoilua. Ne ovat kuin pienoisveistoksia, jotka on tarkoitettu käytettäviksi arjesta juhlaan, vuodesta toiseen – joka päivä.

Käy katsomassa miltä Kalevalan maailma näyttää.