Rohkeus nähdä, halu tehdä

Kirsi Paakkari, Kalevala Korun kahdeksas perättäinen naistoimitusjohtaja, kertoo kuinka yritys on kovista ajoista huolimatta toteuttanut kasvun edellyttämiä toimenpiteitä ja saavuttanut onnistumisia.

Viime vuosien aikana lähes kaikki aiemmin itsestään selvänä pidetyt asiat ja etuoikeudet, kuten riittävä sähkönsaanti ja terveydenhoitoon pääsy, on kyseenalaistettu. Kuluttajat sinnittelevät jatkuvien hintojen korotusten ja nousevien korkojen kanssa. Yritykset kilpailevat raadollisesti heikkenevästä kulutuskysynnästä. Tässä maailmassa me kuitenkin elämme ja tästä meidän on raivattava tiemme eteenpäin, vaikka se tuntuisi kuinka mahdottomalta.

Toimitusjohtajana minulla on erityisen suuri rooli ja vastuu tehdä tässä sumuisessa tilanteessa mahdollisimman oikeita ratkaisuja, jotka varmistavat yrityksemme tulevaisuuden ja työpaikkojemme säilymisen. Kun aloitin helmikuussa 2019, pääsin tutustumaan kunnolla yrityksen historiaan ja tunsin valtavaa ylpeyttä, millaisen yrityksen johtoon minut oli valittu ja millainen tehtävä minulle oli annettu. Ei pelkästään kannattavan kasvun luominen, vaan Elsa Heporaudan perinnön ja ikonisen Kalevala brändin edelleen jatkojalostaminen ja sen siirtäminen seuraaville sukupolville entistä loistavampana.

Elsa Heporaudan 85 vuotta sitten perustaman yrityksen arvopohja, sosiaalinen vastuunkanto ja suomalainen käsityötaito, ei ole himmennyt lainkaan, vaan on entistä ajankohtaisempi tänään. Elsa, ensimmäinen toimitusjohtaja Aino-Mari Mecklin, sekä sitä seuraavat naistoimitusjohtajat ovat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kehittäneet ja innovoineet onnistuen ja välillä epäonnistuen, Kalevala-brändin, jonka tänään lähes kaikki suomalaiset tuntevat. Helpolla tämä saavutus ei ole tullut, sillä myös aiemmat toimitusjohtajat ovat joutuneet luovimaan kovissa aallokoissa mm. sodan ja laman keskellä, mutta aina löytäneet väylän ulos ahdingosta.  

Minulla on kunnia olla Kalevala Korun kahdeksas perättäinen naistoimitusjohtaja. Olen saanut oman osani haastavista ajoista, sillä pandemia ja Ukrainan sota ovat pakottaneet jatkuvasti sopeutumaan ennalta arvaamattomiin tilanteisiin ja muuttamaan lennosta suunnitelmia. Vaikka kova kasvutavoitteemme on siirtynyt vuosi vuodelta kauemmaksi, olemme rohkeasti ja systemaattisesti toteuttaneet kasvun edellyttämiä toimenpiteitä ja saavuttaneet hienoja onnistumisia, joita voidaan pitää välietappeina kohti merkittävää kasvua.

Yhtenä esimerkkinä sopeutumisesta ja nopeasta reagoinnista on viime vuonna lanseerattu second hand -konseptimme, Pidetty. Pari vuotta sitten se ei ollut edes suunnitelmissa, ja nyt siitä on tullut oleellinen osa meidän kasvustrategiaamme. Kovat ajat pakottavat keskittymään oleelliseen, kun kaikkeen aikaisempaan ei enää ole varaa.

"Olemassaolomme tarkoitus on rohkaista jokaista tyttöä ja naista nousemaan näkyväksi, puhumaan lujempaa ja kurottamaan korkeammalle."

Kalevala Korun ydin on perustamisesta asti ollut naisten ja tyttöjen tukeminen ja sitä työtä jatkamme ylpeänä. Olemassaolomme tarkoitus on rohkaista jokaista tyttöä ja naista nousemaan näkyväksi, puhumaan lujempaa ja kurottamaan korkeammalle. Meidän tarinamme ja tekomme ovat edelleen 85 v jälkeenkin erittäin ajankohtaisia. Sen osoittavat niin Iranin rohkeat mielenosoitukset naisten etujen puolustamiseksi kuin toista ääripäätä edustava EU:n kiintiödirektiivi naisten osuuden kasvattamiseksi pörssiyritysten ja suurten yritysten johdossa. Verkostojen voima, ovat ne sitten yhteisen asian puolesta taistelevia joukkoja, ystäviä, koulukavereita tai työhön liittyviä verkostoja, ei ole kadonnut vuosikymmenten aikana mihinkään.

Kun aloin kirjoittamaan blogia, pohdin, kenelle kohdistan sanani. Kirjoitan juuri sinulle – olitpa sitten asiakkaamme ja korunkantaja, Korulainen ja ylpeä kotimaisesta käsityöstä, jälleenmyyjä ja yhteistyökumppanimme – yhteisten arvojen jakaja. Kirjoitan myös sinulle, joka et ole vielä löytänyt meitä, mutta jonka sydän sykkii vastuullisuudelle ja hyväntekemiselle kauneudesta tinkimättä. Kirjoitan ihmisille, joita yhdistää rohkeus nähdä ja halu tehdä asioita uudella tavalla.

2 kommenttia

Hieno teksti!

Riku Helminen tammikuu 24, 2023

Kalevala-korut on tuttuja lapsuudesta lähtien. Niiden historiaan perehdyin enemmän kun sain määräaikaisnimityksen pitäjämme emännäksi. Emännälle siirtyy aina toimiajaksi käädyt. Eläkkeellä on harrastukseni sotahistoria ja sielläkin tähän korun syntyyn ja alkuaikoihin törmäsin. Kuitenkin rakkain koruni on Halikon emännän hopeakääty, jonka hankin kun aloin odottaa ainoaksi jäänyttä lastani. Siihen yhdistyy niin moni tärkeä tunne. Ja miniällehän se aikanaan jää. – Historian harrastajana muinaiset muutkin korumallit olen kokenut läheisinä ja sukupolvia yhdistävinä. Viime vuosien koruista on tärkeä ja pidetty ollut Maman Aurore-sarjan hopean ja helmien yhdistely.
Kiitos korujen viestistä ja ilosta!

Anja Kolkka tammikuu 13, 2023

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua.