Journal
Ruusut puhkeavat pimeässä — muotisuunnittelija Anni Ruuth kertoo Kesäyön ruusu -korusarjan suunnitteluprosessista
Kun Kalevala Koru pyysi suunnittelemaan mallistoa heille luulin, että viesti oli tullut minulle vahingossa. Spontaani ajatukseni oli, että enhän minä ikinä ole suunnitellut koruja ja olisiko minulla mitään annettavaa tällä suunnittelun osa-alueella.
Hyvin nopeasti suunnittelutyön edetessä kävi kuitenkin ilmi, että tätä projektia oli tekemässä tiimi huippuammattilaisia, joilta sain kysyä apua pienimmissäkin asioissa tekniseen toteutukseen ja muihin asioihin liittyen.
Kalevalan tiimin kanssa kohti parasta lopputulosta
Koska korusuunnittelu oli minulle täysin uusi alue, päätin lähestyä suunnittelua perinteisistä metodeistani poiketen: Kynän ja paperin sijaan halusin suunnitella konkreettisemmin. Nähdä suoraan, mitkä muodot toimivat ja mitkä eivät. Etsin sommitelmia ja muotoja suoraan luonnosta – juhannusruusupensaiden kukinnoista ja siitä, miten ne asettuvat suhteessa toisiinsa, kääntyilevät, nojaavat ja antavat tilaa taas uudelle kukalle. Tutkin kukkien yksityiskohtia, terälehtien muotoa, ja piirsin niistä kaavoja, joita taittelin haluamiini muotoihin erilaisia materiaaleja hyödyntäen.
Kesäyön ruusu -malliston suunnittelussa oli erityisen ihanaa se, miten koin löytäneeni jonkinlaisen kadoksissa olleen yhteyden luontoon vaan tarkastelemalla sitä. Viime kesänä monena iltana tepastelin meidän puutarhassamme paljain jaloin, kuvasin ja keräsin kukintoja talteen. Se oli ihanaa.
Suunnittelun osalta sain hyvin vapaat kädet ja visuaaliseen toteutukseen ei missään kohtaa puututtu. Ainoastaan ohjattiin kohti parasta mahdollista lopputulosta. Kalevala Korun tiimi otti vastaan avoimesti ideani ja niihin lähdettiin etsimään ennakkoluulottomasti toteutuskeinoja. Oli inspiroivaa nähdä, miten periksiantamattomasti toivomaani vintage-kiiltoa ja juuri oikeaa sävyä koruihin etsittiin lukuisten kokeiluiden kautta.
”Aloitin suunnitteluprosessin sukeltamalla syvälle Kalevala Korun maailmaan. Pääsin tutkimaan koruarkistoja vuosikymmenten ajalta, mikä oli todella inspiroivaa. Arkistojen maailmassa minua kiehtoi erityisesti mystiikka ja suomalainen folkloristiikka.”
Jaan Kalevala Korun kanssa hyvin samanlaisia arvoja ja tämä teki yhteisestä työskentelystä entistä ihanampaa. Yksi näistä arvoista on kotimainen tuotanto. Huokaisen joka kerta ihastuksesta, kun saan kävellä Kalevala Korun tuotannon läpi ja nähdä kuinka korut syntyvät omien silmieni edessä. Se tekee Kesäyön ruususta minulle itselleni erityisen henkilökohtaisen ja merkityksellisen.
Aloitin suunnitteluprosessin sukeltamalla syvälle Kalevala Korun maailmaan. Pääsin tutkimaan koruarkistoja vuosikymmenten ajalta, mikä oli todella inspiroivaa. Arkistojen maailmassa minua kiehtoi erityisesti mystiikka ja suomalainen folkloristiikka. Nämä teemat poikkeavat siitä tyylistä, jota itse koen luonnolliseksi toteuttaa, joten lähdin etsimään yhtymäkohtia Kalevalan ja oman suunnittelijaestetiikan välillä.
Juhannusruusun väkevä herkkyys inspiroi.
Tuo yhtymäkohta löytyikin hyvin läheltä – oikeastaan suoraan ympäriltäni: Juuristani ja omasta historiastani. Tässä ajassa, jota nyt eletään, kodin merkitys on varmasti korostunut jokaiselle. Minulle koti symboloi lämpöä, turvaa ja rakkautta. Lapsuuden kesieni mummolan ja meidän oman kodin pihalla kukkii juhannusruusu, ja siinä tuoksussa on jotakin lohdullista ja kotoisaa. Tuo kukka kiehtoi minua aivan valtavasti ja minulla oli sellainen tunne, että sillä on tarina kerrottavana.
Juhannusruusussa on tietynlaista väkevyyttä, jota näen myös Kalevala Korussa, mutta siinä on myös haurasta kauneutta, jonka suunnittelijana koen ominaiseksi tulkita. Näin juhannusruusu kietoi juurensa minun ja Kalevala Korun ympärille ja sai sisäisen maailmani puhkeamaan kukkaan aivan uudella tavalla.
Mieleni oli koko inspiraatioprosessin aikana sijoittunut 1900-luvun alkuun ja luin myös runollisuutta sijoittuen tähän aikaan. Syvennyin erityisesti Saima Harmajan tuotantoon. Harmajan runoissa inspiroi erityisesti tapa, jolla hän kuvailee elämän suuria teemoja, kuten rakkautta - samaan aikaan tosi voimakkaasti ja hienovaraisesti. Harmajan runoissa kuvaillaan ja kerrotaan tunteista luonnon välityksellä, mikä tekee niistä aistittavia monella eri tasolla. Yksi tietty runo ja säe Saima Harmajan runosta ‘Läheisyys’ toimi koko prosessin alkuvoimana:
”Oi älä lähde. Huoneessani tässä on vielä kevät. Sade hyrskyää ja ruusut puhkeavat pimeässä, ja satakieli laulaa. Minuun jää.”
Runon säe ”ruusut puhkeavat pimeässä” kuvastaa hyvin sitä aikaa, jossa Kesäyön ruusu -mallisto syntyi. Runo antoi luvan luoda ja nauttia kauneudesta myös tässä ajassa. Se muistutti minua siitä, että myös pimeinä aikoina, tai itseasiassa erityisesti silloin, on tärkeää keskittyä pieniin hyviin asioihin elämässä.
”Oi älä lähde!
Huoneessani tässä on vielä kevät.
Sade hyrskyää ja ruusut puhkeavat pimeässä,
ja satakieli laulaa. Minuun jää.”
Lähtökohtani elämässä ovat opettaneet sen, ettei mitään tässä elämässä pidä pitää itsestäänselvyytenä. Kesäyön ruusu -malliston suunnittelu on ollut minulle mitä suurin kunnia, ja haluan kiittää Kalevala Korua luottamuksesta ja saamastani mahdollisuudesta. Haluan myös kiittää Kalevala Korua siitä työstä, jota se tekee kotimaisen tuotannon ja käsityöperinteen ylläpitämiseksi.
Vaatesuunnittelija Anni Ruuth tulkitsee nimikkobrändinsä luomuksissa klassisen taiteen ja balettikuvaston herkkyyttä. Samaa väkevää herkkyyttä löytyy myös Annin ensimmäisestä korusarjasta, Kalevala Korulle suunnitellusta Kesäyön ruususta, jossa suunnittelijan kädenjälki herää eloon runsaana ja yksityiskohtia täynnä olevana kolmiulotteisena koruna.
Suunnittelijana Anni Ruuthia inspiroivat tekniikat, kädentaidot ja materiaalit, joita perinteiset Haute Couture -luomukset vaativat syntyäkseen. Annin käsissä minimalistiset siluetit yhdistyvät ensiluokkaiseen silkkimateriaaliin ja hentoihin höyheniin – ja nyt myös koruihin.
Artikkelin kirjoittaja: Anni Ruuth