Vastuullisuuskatsaus vuoteen 2022

Vastuullisuus on vahvana strategiamme ytimessä ja yrityksemme liiketoimintaa kehitetään kestävästi taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun näkökulmista. Millaisilla vastuullisuuden tavoitteilla ja teemoilla lähdemme vuoteen 2023 ja mitä olemme saaneet aikaan vastuullisuuden saralla vuonna 2022.

Kalevala Pidetyllä second hand -markkinalle

Tammikuussa 2022 lähdimme pilotoimaan uutta Kalevala Pidetty -palvelua tehtaamme yhteydessä toimivassa Kalevala Outlet & Experience -myymälässä. Pienimuotoisesti avattu, käytettyjen Kalevala-korujen osto- ja myyntipalvelu yllätti meidät nopeasti ja positiivisesti: Jo parin kuukauden kuluttua palvelun lanseeraamisesta Pidetty-koruista oli tullut Outletin ostetuin yksittäinen tuoteryhmä. Tämä innosti meitä kehittämään palvelua ripeästi eteenpäin ja laajentamaan Kalevala Pidetty -korujen myynti kalevala.fi -verkkokauppaamme. Marraskuussa avautui vihdoin Kalevala Pidetty -korujen myynti verkossa. Nyt suosittu palvelu tavoittaa Kalevala-korujen ystävät ympäri Suomen.

Kalevala Pidetty on meille merkittävä kiertotalousponnistus ja näemme siinä aineksia koko koruliiketoiminnan radikaalille kehittämiselle: Visioimme, että 2-3 vuoden kuluttua käytetyt Kalevala-korut voisivat kattaa jo 25 % omien liikkeidemme ja verkkokauppamme volyymistä. Käytettyjen Kalevala-korujen sisäänosto ja huoltaminen muuttavat myös oman tehtaamme toiminnan painopisteitä: Haluamme tehdä vähemmän täysin uusia koruja, ja panostaa olemassa olevien korujen elinkaaren pidentämiseen. Tähän on hyvät eväät, kun Kalevala-korujen valmistus on omissa käsissämme Helsingissä ja huoltopalvelummekin tunnetaan korkeasta laadustaan.

Laboratoriotimantit valikoimaan

Alkusyksystä julkistimme uudistuneen kihla- ja vihkisormusmallistomme Kalevala Love -nimellä. Nyt Kalevala Loven timanttisormukset ovat saatavilla kaikki myös laboratoriotimanteilla! Haluamme ensivaiheessa tarjota asiakkaillemme vaihtoehdon louhittujen kivien rinnalle. Vuoteen 2030 mennessä visioimme luopuvamme kokonaan uusien louhittujen kivien käytöstä tuotteissamme.

Metallien kierrätysaste entistä korkeammalle

Kalevala-koruissa käytetään kolmea päämateriaalia: kultaa, hopeaa ja pronssia. Näiden metallien kierrätysaste on meillä lähtökohtaisesti korkea; kullassa täydet 100 % ja hopeassakin olemme saaneet kuluneen vuoden aikana kierrätysasteen nostettua 95 %:sta 99 %:iin. Enää muutamat yksittäiset hopeakorujen osat ovat kierrätysasteeltaan alle 100 % ja olemme luottavaisia saavuttavamme täyden kierrätysasteen niissäkin lähivuosina.

Pronssi on läpinäkyvyydeltään meille haastavampi. Materiaali on metalliseos, joka valmistetaan eri sekoitusasteilla mm. kuparista, sinkistä ja tinasta. Näiden aineiden materiaalivirrat ovat maailmalla valtavat ja on haastavaa määritellä pitävää kierrätysastetta niille. Työ kuitenkin jatkuu ja pyrimme alkavana vuonna pääsemään kiinni pronssin kierrätysasteeseen, ja sen myötä nostamaan sitä.

Heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen ja naisten puolella

Kalevala Korun olemassaolon tarkoitus kiteytyy ajatukseen jokaisen tytön ja naisen rohkaisemisesta nousemaan näkyväksi, puhumaan lujempaa ja kurottamaan korkeammalle. Tätä tarkoitusta olemme eläneet todeksi kahden hankkeen kautta:

Keväällä 2022 aloitimme yhteistyön vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen Rusetti ry:n kanssa, tavoitteena perustaa Suomeen ensimmäinen verkkomedia vammaisilta tytöiltä vammaisille tytöille. Vammaisettytöt.fi -nimellä kulkeva hanke on kokonaan Kalevala Korun rahoittama. Rusetti on huolehtinut projektin toteutuksesta ja vastaa sivuston operatiivisesta toiminnasta. Hankkeen osana toteutetaan myös kaksi leirikokonaisuutta vammaisille tytöille. Näistä toinen on jo ehditty pitää.

Kuluvana vuonna olemme myös jatkaneet yhteistyötä Home Street Home -yhdistyksen kanssa ja vastanneet yhdistyksen pyörittämän Kalevala Training Centerin rahoituksesta. Keniassa toimiva Kalevala Training Center pyörii nyt kolmatta vuotta ja koulutuskeskuksesta on valmistunut tähän mennessä yhteensä 231 nuorta naista ammattiin. Tänä vuonna olemme varsinaisen opetustoiminnan lisäksi tarjonneet opiskelijoille päivittäisen maittavan lounaan. Kylläisenä on nimittäin paljon helpompi keskittyä opiskeluun. Lue lisää KTC:stä täältä.   

Hyväntekemisen hankkeitamme ohjaa halu kannustaa jokaista tyttöä ja naista nousemaan näkyväksi. Sama ajatus on kantanut Kalevala Korussa yrityksen perustamisajoista lähtien. Lue lisää Kalevala Korun tarinasta täältä.  

Vastuullisesti Suomessa käsintehty

Meille on arvovalinta valmistaa Kalevala-korut Suomessa, ja näin ylläpitää suomalaista kultasepäntaitoa ja koruvalmistuksen perinnettä. Näin on toimittu jo 85 vuoden ajan ja tulemme toimimaan edelleen.  

Vuosi 2023 - kohti hiilineutraalia kiertotaloutta

Ilmastokriisi ja luontokato asettavat tulevina vuosina kovia muutospaineita yrityksille ja yhteiskunnalle. Liiketoimintaa ja tuotteiden kuluttamista täytyy kehittää kestävämpään suuntaan mahdollistaen taloudellisen ja ihmisten hyvinvoinnin rinnalla myös ympäristön hyvinvoinnin. Näiden kysymysten parissa mekin jatkamme alkavana vuonna.

Vuonna 2023 keskitymme seuraaviin toimenpiteisiin vastuullisuuden saralla:  

  1. Kehitämme edelleen Kalevala Pidetty -palvelua, jotta se kattaa vuonna 2025 ¼ omien kanaviemme volyymista.
  2. Otamme käyttöön CO2-päästölaskennan ja teemme päästövähennys-suunnitelman kohti hiilineutraaliutta 2030.
  3. Parannamme pronssin kierrätysasteen läpinäkyvyyttä.
  4. Korvaamme Kalevala-korujen varastoinnissa käytetyn öljypohjaisen muovin fossiilittomalla materiaalilla.  
  5. Jatkamme Kalevala Training Centerin operatiivisen toiminnan rahoittamista, sekä vammaisettytöt.fi -median toiminnan rahoittamista.

Maria Uunila toimii design- ja vastuullisuusjohtajana Kalevala Korulla. Hän rakentaa Kalevala Korun vastuullisuusohjelmaa ja varmistaa, että yrityksen liiketoimintaa kehitetään kestävästi taloudellisen vastuun rinnalla myös sosiaalisen ja ympäristövastuun näkökulmista. Tässä työssä Mariaa vie eteenpäin vahva halu jättää tuleville sukupolville elinkelpoinen ja hyvinvoiva planeetta, jossa jokaisella meistä on eväät hyvään elämään luontoa kuormittamatta.  

2 kommenttia

Olette oikealla tiellä kuin myös perinnekorujen valmistuksessa. Oikeaa vastuullisuutta.

Ulla Ollila maaliskuu 08, 2023

Moikka täältä kaukaa, Australiasta! Mahtavaa lukea tää raportti, pakahdun ylpeydestä pikkusesta suomesta! Olen myös seurannut tota ktcn taivalta Violan sivujen kautta ja on ollu aivan mahtavaa toimintaa.
Kannan ylpeydellä kalevalakorujani täällä Australiassa ja innolla odotan tulevaa Suomen vierailua ens vuonna jolloin ajattelin piipahtaa outletissänne.

Vanessa maaliskuu 08, 2023

Jätä kommentti

Kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua.