Kuvalähde: SKS/KIA, Elsa Heporaudan arkisto. Elsa Heporauta nuorena rouvana. KIAK2005:10:8. Valokuvaaja valokuvaamo Ovesen.

Alussa oli Elsa

Suomalaisten naisten perustama ja omistama Kalevala Koru on enemmän kuin muotoilutalo. Se on ajattoman kauneuden, voimaannuttavien tarinoiden ja kestävien arvojen maailma, joka sai alkunsa kirjailija Elsa Heporaudan aloitteesta yli 80 vuotta sitten. Se on koruja, joilla tehdään hyvää. Se on tämän päivän Sampo. Se on perintöä, joka elää.

1930-luvulla Elsa Heporauta ja joukko yhteiskunnallisesti aktiivisia naisia halusivat korujen myynnillä kerätä varat patsaan pystyttämiseksi kalevalaiselle naiselle. Korujen myynti alkoi vuonna 1937, mutta pian syttyi toinen maailmansota, ja patsashankkeen sijaan kerätyt varat päätettiin käyttää sodan hädänalaisten auttamiseen: perustettiin Äitikoteja, lepopaikkoja monilapsisten perheiden äideille ja avustettiin myös muun muassa lastenkoteja ja Karjalan evakoiden tilapäiskoteja. Naisten ja lapsien tukemista on jatkettu yrityksen 80 vuotisen historian aikana monella eri tapaa. Lue lisää teoistamme täältä.

Tänä päivänä Elsa Heporaudan aloittamaa työtä jatkaa Kalevalaisten Naisten Liitto, joka omistaa Kalevala Korun. Saamallaan osingolla Kalevalaisten Naisten Liitto tukee ja edistää suomalaista kulttuurityötä. Lue tästä, kuinka 1930-luvulla käynnistetystä varainkeruuhankkeesta kasvoi Suomen suurin korualan yritys.

Tänä päivänä Art by Kalevala -mallistossamme jatkuu myös Lapponian ainutlaatuinen muotoiluperintö. Tutustu myös Lapponian tarinaan, kertomukseen siitä, kuinka erämaajoen kultahippujen ja tuulen kinostamien pakkashankien innoittamat veistokselliset korut valloittivat maailman.

Hyvän tekeminen tänä päivänä

Kalevala Korun rahoituksella on keväällä 2020 käynnistetty Kalevala Training Center -hanke, joka avaa nuorille naisille tien ammattiin ja itsenäiseen toimeentuloon pienessä Makongenin kylässä Keniassa. Koulutuskeskus tarjoaa kolme koulutusohjelmaa teiniäideille, köyhistä perheistä tuleville, koulusta pudonneille tai koulua koskaan aloittamattomille sekä muutoin heikoimmassa asemassa oleville kouluttamattomille 16-25 -vuotiaille tytöille ja naisille. Tavoitteena on kouluttaa vuosittain 190 naista kampaaja-, ompelija- ja tietojenkäsittelykursseilla. Lue lisää Kalevala Training Center -hankkeesta tästä.

Vuosien varrella olemme myös jatkaneet Kalevala Korun pitkää perinnettä yhteiskunnallisesti merkittävien hankkeiden tukemisessa erityisten hyväntekeväisyyskorujen avulla. Korujen avustuskohteiksi on valikoitunut varsinkin naisia ja lapsia tukevia kohteita, kuten esimerkiksi Roosa nauha, Naisten Pankki ja Pelastakaa Lapset ry. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräystä tuimme vuonna 2020 jo kuudetta kertaa. Tiesitkö, että vuosien 2015–2020 aikana olemme keränneet asiakkaidemme kanssa jo 258 000 € syövän vastaiseen työhön? Tutustu aiempiin hyväntekeväisyyskoruihimme tästä.