Vinkit kihlasormuksen valintaan

Kalevala Korun kultasormuksissa yhdistyvät ajaton muotoilu ja suomalaisen kultasepäntaidon vuosisataiset perinteet

Kalevala Korulla on pitkät perinteet kihla- ja vihkisormusten valmistamisessa. Museomalleihin perustuvia kultasormuksia on ollut mallistossamme 1950-luvulta lähtien. Syksyllä 2022 uudistimme kultasormusmallistomme. Ikonisten klassikoiden, kuten Filigraani- ja Metsäpirtti-sormusten (jälkimmäinen sai uudistuksen yhteydessä uuden nimen Legenda) rinnalle toimme täysin uusia, timantillisia ja timantittomia sormusmalleja, joiden ajaton muotoilu kumartaa Kalevala Korun pitkille perinteille. Kalevala Love -kultasormusmallisto lanseerattiin näyttävästi 22.9.2022 Ilmattaren häissä Kansallismuseossa, joka on monen mallistoon kuuluvan sormuksen esikuvan koti.

Kihla- ja vihkisormus yhdistelmät – kukin tyylillään

Kihla- ja vihkisormukset tunnetaan rakkauden ja liiton symboleina ympäri maailman, mutta niiden käytössä on kulttuurikohtaisia eroja. Suomessa kihla- ja vihkisormuksen paikaksi on vakiintunut vasemman käden nimetön. Perinteisesti kihlautumisen merkiksi kumpikin osapuoli on kantanut sormessaan samanlaista kihlasormusta, yleensä kivetöntä ja varsin yksinkertaista. Kun avioliitto on solmittu, nainen on saanut kihlasormuksensa rinnalle vihkisormuksen, usein timantein koristellun. Näin siis perinteisesti. Nykyään jokainen pariskunta voi vapaasti tehdä itsensä näköiset valinnat – kihlasormusten ei tarvitse olla keskenään samanlaiset, vihkisormusta voi käyttää mies(kin), eikä mikään estä suorittamasta romanttista kosintaa Hollywood-elokuvien tyyliin säkenöivällä timanttisormuksella.

Valkokultaiset Filigraani-sormukset vierekkäin

Ikoninen klassikko. 1700-luvulta peräisin olevaan museomalliin perustuvia Filigraani-koruja on ollut mallistossamme vuodesta 1961 lähtien. Filigraani-sormuksesta on nyt saatavissa myös kuvan kapeampi vaihtoehto, kelta- tai valkokultaisena, timantilla tai ilman.

Satsaa laatuun ja ajattomuuteen

Koska kihlaus on lupaus yhteisestä huomisesta ja avioliitto lupauksen lunastus, on tärkeää, että kihla- ja vihkisormus sointuvat hyvin yhteen, kestävät päivittäisessä käytössä ja miellyttävät silmää vielä vuosikymmenienkin päästä. Kalevala Love -sormusten suunnittelun lähtökohtana oli muotoilun ajattomuus ja niiden keskinäinen yhdisteltävyys. Sormusten tuli sopia saumattomasti yhteen toistensa kanssa – tämä huomioitiin sormusten runkojen leveyden, paksuuden ja profiilin sekä timantti-istutusten suunnittelussa.

Kalevala Love -sormuksia

Ylelliset Ikiaikainen-sormuksen hienostunut nyörikoriste perustuu Uskelasta (nyk. Salo) löydettyyn kultasormukseen, joka on ajoitettu 300-luvulle. Kultainen sormus on säilyttänyt loistonsa liki kaksituhatta vuotta. Se tehtiin ikiaikaiseksi. Sileään Vaakuna-sormukseen on ikuistettu solmuristi, Hannunvaakuna, jonka pahalta suojelevaan voimaan uskoi aikoinaan koko pohjoinen Eurooppa. Ikiaikainen- ja Vaakuna-sormukset sopivat niin sinulle kuin hänellekin. 

Kotimaista käsityötä, kierrätyskultaa ja korkealuokkaisia timantteja

Kuten kaikki Kalevala-korut, myös Kalevala Love -kultasormukset tehdään omalla tehtaallamme Helsingin Konalassa, kokeneiden kultaseppiemme taitavissa käsissä. Käytämme sormusten valmistamiseen ainoastaan kierrätettyä kultaa ja erittäin korkealaatuisia timantteja, jotka hankimme pitkäaikaiselta, luotettavalta yhteistyökumppaniltamme. Kaikki timanttimme ovat lähes värittömiä, sisältävät vain hyvin vähäisiä sulkeumia, ja ovat hionnaltaan erinomaisia. Timanteilla on vertaansa vailla oleva kyky taittaa valoa, mikä selittää timanttien satumaisen välkkeen kaikissa sateenkaaren väreissä – aivan kuin timantin sisällä palaisi tuli. Kokenut timantinhioja osaa työstää raakatimanttia niin, että valmis hiottu timantti taittaa valoa parhaalla mahdollisella tavalla. Säkenöidäkseen kauniisti timantin on myös oltava puhdas. Timanttisormuksen rungossa on timantti-istutusten kohdalla reiät, joihin kertyvä lika estää valoa taittumasta ja voi saada timantit näyttämään sameilta ja elottomilta. Pesu lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella korjaa tilanteen, ja kasvimaata kuokkiessa tai pullataikinaa vaivatessa sormukset on aina syytä riisua pois.

Joulukuusta 2022 alkaen Kalevala Love -timanttisormukset ovat saatavissa myös laboratoriotimanteilla. Laboratoriotimantit on nimensä mukaisesti luotu keinotekoisesti laboratorio-olosuhteissa. Kemialliselta koostumukseltaan tai optisilta ominaisuuksiltaan ne eivät eroa millään tavoin luonnossa syntyneistä, syvältä maan uumenista louhituista timanteista. Laboratoriotimanteilla on myös sama laatuluokitus kuin luonnontimanteilla.

Neljä Kalevala-timanttisormusta

Timantit ovat tytön paras ystävä, sanotaan. Valittu-sormuksessa kahden pienen timantin välissä säkenöi 0,17 karaatin briljanttihiottu timantti. Ikiaikainen-sarjaan kuuluu sormuksia, joissa timantteja on istutettu klassisesti riviin. Upeat yksinään, kaksin aina kaunihimpi. Yhdistele vapaasti, kaikki sormukset istuvat saumattomasti yhteen toistensa kanssa.

On karaatteja ja on karaatteja

Valmistamme kultasormuksemme 14 karaatin kullasta. Kultaraaka-aine on 100 % kierrätettyä. Timanttien koko vaihtelee 0,02 karaatista 0,25 karaattiin. Siis kuka mitä häh? Kullasta puhuttaessa karaatti on pitoisuusmitta. Kultakoruja ei koskaan valmisteta puhtaasta kullasta, koska kulta on siihen aivan liian pehmeää. Seosmetalleilla hopealla ja kuparilla – tai valkokullan tapauksessa hopealla ja palladiumilla – kultaseoksesta saadaan kovempi, ja niillä voidaan myös vaikuttaa seoksen väriin. Karaateilla ilmaistaan puhtaan kullan osuus metalliseoksen painosta. Karaatti tarkoittaa 24-osaa, eli 14 karaatin kultaseos sisältää puhdasta kultaa 14/24. Kultapitoisuus leimataan sormuksiin promilleina: 14 karaatin leima on 585. Aiemmin Kalevala Koru on tehnyt kultasormuksia myös 18 karaatin kullasta, niissä pitoisuusleima on 750.

Entäs sitten timanttien karaatit? Jalokivien yhteydessä karaatti onkin painomitta. Yksi karaatti on 0,2 grammaa eli 200 milligrammaa. Tiesitkö, että sana karaatti on peräisin kreikan ja arabian johanneksenleipäpuun siementä merkitsevistä sanoista? Muinaisina aikoina jalokiviä punnittaessa vaa’an punnuksina käytettiin johanneksenleipäpuun siemeniä, joiden uskottiin olevan aina täsmälleen samanpainoisia. Todellisuudessa niiden paino vaihtelee siinä missä kaikkien muidenkin siemenien, mutta niitä tarkoittava sana on vakiintunut painomitan kansainväliseksi nimeksi.   

Kalevala Love -sormukset sinulle ja hänelle, yhteiselle matkallenne. Koska luonnonvoimista suurin on rakkaus.

Tutustu Kalevala Love -mallistoon

Blogikirjoitus julkaistu 13.1.2021, sisältöä päivitetty 12.10.2022.